Herinneringsbijeenkomst
Wanneer het einde van het eerste jaar na het overlijden van een dierbare nadert kan er de behoefte ontstaan om een herinneringsbijeenkomst te houden om samen met naasten, familie en vrienden het jaar af te sluiten en stil te staan bij het leven van de overleden dierbare.
Deze behoefte kan natuurlijk op ieder willekeurig moment ontstaan, bijvoorbeeld op een geboortedag of zelfs als het afscheid al een aantal jaar geleden is.
De waarde van zo’n bijeenkomst is zeer persoonlijk en kan voor iedereen anders zijn. Het biedt vaak een gelegenheid om samen te komen met familie, vrienden en geliefden om de herinnering aan de overledene te eren en te delen. Het kan een moment van troost, reflectie en verbondenheid bieden en het kan helpen bij het verwerken van het verlies en het doorlopen van het rouwproces.
Een familie organiseerde bij hun thuis een informele herinneringsbijeenkomst, ze nodigden intimi uit en met een groepje van 30 mensen stonden ze een jaar na het overlijden van hun dierbare hierbij stil. Er werd gesproken en er werden herinneringen en anekdotes gedeeld. Ter afsluiting stond er een buffet klaar voor de genodigde. Op tafel stond een foto van de overledene met een brandend kaarsje erbij.
Een herinneringsbijeenkomst kan op vele manieren vormgegeven worden. Het gaat erom waar jij je prettig bij voelt. Dit kan onder andere bestaan uit het delen van herinneringen, het voorlezen van gedichten of het afspelen van muziek, het houden van een voordracht waarin je het gemis aanhaalt, anekdotes deelt maar waarin je ook kunt delen welke levenslessen jouw dierbare jou heeft meegegeven. Men kan ook overwegen om een spreker uit te nodigen die iets kan zeggen over het leven en de nalatenschap van de dierbare.
Dit kan op een plek welke jij prettig vindt of vindt passen bij jouw dierbare. Informeel bijvoorbeeld thuis of in een bos. Of formeel bijvoorbeeld in een kapelletje of zaaltje.
Het opnemen van rituelen die betekenisvol zijn voor jou en de overledene is een mooie en liefdevolle aanvulling op de herinneringsbijeenkomst. Denk hierbij aan het aansteken van kaarsen, het plaatsen van bloemen of het delen van persoonlijke verhalen.
Onthoud dat het belangrijk is om jezelf de ruimte te geven om te rouwen en je emoties te uiten tijdens het plannen en bijwonen van de herinneringsbijeenkomst. Neem de tijd die je nodig hebt en wees lief voor jezelf gedurende dit proces.
Mocht je hulp nodig hebben, neem dan contact op via het contactformulier.
Ik kan je ondersteunen en begeleiden bij het organiseren van de herinneringsbijeenkomst en het schrijven van een voordracht.